Πρακτικά της 2ης Ημερίδας Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών στις Γεωεπιστήμες και στους Γεωκινδύνους


Ο τόμος περιέχει όλες τις περιλήψεις που υποβλήθηκαν και παρουσιάστηκαν στην 2η Ημερίδας Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών στις Γεωεπιστήμες και στους Γεωκινδύνους.

Η 2η Ημερίδα της Επιτροπής Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών της ΕΓΕ διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 26 Φεβρουαρίου 2020, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Συμμετείχαν 157 σύνεδροι από πολλά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της χώρας, στελέχη φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Ημερίδα κάλυψε πολλά αντικείμενα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον ευρύτερο χώρο της Τηλεπισκόπησης – Παρακολούθησης – Εξερεύνησης της Γης και των πλανητών (Πλανητική γεωλογία), στην χρήση αλγορίθμων – τεχνικών βαθιάς μάθησης, στην Γεωφυσική παρατήρηση γεωδυναμικών φαινομένων – Σεισμολογία – GNSS – InSAR, στα Τεχνικά έργα – Επιφανειακά και Υπόγεια ύδατα, στην Οικονομική Γεωλογία – Γεωλογική χαρτογράφηση – Ορυκτολογία – Γεωχημεία, στην Περιβαλλοντική Γεωλογία – Γεωμορφολογία – Φυσική Γεωγραφία καθώς και στην Πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση Φυσικών Καταστροφών.

Οι προσδοκίες μας από τις εργασίες της ημερίδας είναι να δοθούν με βάση σύγχρονες ερευνητικές και τεχνικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικά πεδία της επιστήμης, ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην προαγωγή της γνώσης και θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της Τηλεπισκόπησης στην χώρας μας. Η συλλογική προσπάθεια που έχει καταβληθεί στο πλαίσιο της Ημερίδας, είμαστε βέβαιοι πως θα δώσει το έναυσμα για έντονο προβληματισμό και καρποφόρο διάλογο μεταξύ των συναδέλφων. Αυτό το εγγυάται η συμμετοχή πολλών, εκλεκτών και διακεκριμένων εισηγητών και συνέδρων, αλλά και των εξαιρετικών φοιτητών μας που είναι το μέλλον της επιστημονικής και της επαγγελματικής μας βάσης. Η έμφασή μας είναι να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά γεωλόγων – γεωεπιστημόνων και να ανοίξουμε τις πόρτες των πανεπιστημιακών εργαστηρίων και των ερευνητικών κέντρων μας στην καινοτομία, την διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης και τον πειραματισμό με νέες τεχνικές.

Θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές: Prof. Graham Ferrier, Prof. Joel van Cranenbroeck, Καθ. Δημήτρη Δεληκαράογλου, την Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, και τον Δρ. Μιχάλη Φουμέλη, ο οποίος δίδαξε στο σεμινάριο GEP. Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, European Space Agency, French Geological Survey, ΜARATHON DATA SYSTEMS, TOTALVIEW, GEOSystems Hellas, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, GEO University, Terradue και INFOREST. Χωρίς την συνδρομή τους δεν θα ήταν δυνατό να γίνει η ημερίδα.

Δρ. Αθανάσιος Γκανάς,
Πρόεδρος της Επιτροπής Τηλέπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών
της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας
Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Αθήνα 7 Μαρτίου 2020

 

Σχετικές δημοσιεύσεις